NT_BANNER04

NTLOGO_C03

NT-flag

Red Hat Pipes
Ib Fagerlund

Under overskriften ”Red Hat Pipes” gemmer sig en af Danmarks nyeste pibemagere. Navnet er Kjeld Sørensen, adressen er Himmelev ved Roskilde.
Det hele startede for alvor i 2003 hvor Kjeld stod ved en skillevej i sit liv. Efter mange år som økonom, de seneste hos den tidligere så driftige Atlas-koncern, stod han uden job men med en pose penge han kunne spendere på en ny karriere. Piberne havde længe været en stor lidenskab og nu skulle drømmen om et liv med piber prøves af. Kjeld var så heldig at få en aftale med Tom Eltang om en ”læreplads”. På Toms værksted i Charlottenlund fik han efterhånden indblik i de mange processer og arbejdsgange der skal til for at skabe en god pibe. Der blev indkøbt materialer, værktøj og maskiner. Hjælp og konstruktiv kritik fra Tom har virkelig hjulpet Kjeld på vej og i dag mestrer han i høj grad den svære kunst, både at fremstille smukke og harmoniske piber, men mindst lige så vigtigt, piber med gode rygeegenskaber.
Drejebænken blev fundet hos en samler i Kolding – en virkelig solid og kraftig sag som kan lave nøjagtigt arbejde. Bimsen er bygget op af en gammel pudsemaskine og så er der ikke så meget andet, bortset fra en masse håndtilværkede stål og håndværktøj. Sådan er det at være pibemager. Meget lidt af det man skal bruge finder man på hylderne i det lokale byggemarked. Enten må det laves fra bunden eller findes hos pensionerede kolleger.
Materialerne – klodser, spidser osv. indkøbes hovedsageligt hos Tom eller hos Stanwell i Borup, men Kjeld går også på jagt efter alternative materialer andre steder. Mere om det senere.
Da han var kommet godt i gang og havde fået produceret et antal piber som han selv og andre syntes var tilstrækkelig gode til at vise frem, blev der investeret yderligere i forretningen. Denne gang i markedsføringen, nemlig ved at tage en tur til det årlige Pipe Show i Chicago. Det var i 2005, hvor Kjeld havde et bord i den kæmpe store udstilling og for første gang, for alvor, mødte sine potentielle kunder. Her drukner man let i mængden og det var her ideen med den røde hat blev født. Den stammer jo egentlig fra Sydsjællands Pibelaug og han havde bemærket hvordan rygerne fra dette hold var endog meget synlige og genkendelige ved de mesterskaber de stillede op i (Kjeld er selvfølgelig mangeårigt medlem af klubben). Genkendelighed er en vigtig faktor på så stor en udstilling – det var godt set. Så på med hatten og piberne op på bordet. Showet gik over al forventning. De fleste piber blev solgt og responsen var virkelig god. Restlageret blev solgt til Smokers’ Haven – en navnkundig internetbutik - www.smokershaven.com og de er stadig Kjelds eneste faste forhandler i USA og Chicago Pipe Show er blevet et fast punkt på programmet hvert år, som det er for de fleste danske pibemagere. For som han selv siger: ”Det nytter jo ikke noget at lave verdens bedste piber, hvis ingen ved det”.
Hvad er det så for nogle piber Kjeld laver? For det første er de alle af første sortering. Fyldninger er ikke noget han beskæftiger sig med. De vil altid kunne ses når man har røget på piben et stykke tid og det skal der i al fald ikke være nogen som beklager sig over. Småfejl kan ofte omgås ved at ændre lidt på faconen, eller hovedet kan sandblæses. Men ofte må næsten færdige pibehoveder kasseres – flere dages arbejde kan være spildt. Men sådan er vilkårene hvis man vil blande sig med de bedste. Håndpudsning er stadig en stor del af arbejdsgangen, men han bliver bedre og bedre til at gøre flere ting færdige på maskinerne. Det er en vigtig del af læreprocessen. Alligevel bliver det næppe til mere end ca. 100 færdige piber om året med hatte-stemplet i.
Modellerne som Kjeld arbejder med, vidner om dansk og skandinavisk pibemagertradition. Mange ret frie former med klassisk forlæg. Man genkender ideer fra mange af de mere etablerede mestre, men ofte med et meget personligt twist. Han går ikke af vejen for endog meget komplicerede faconer som tydeligvis har slidt grundigt på fingre og sandpapir. I øvrigt drejer han slet ikke hovederne på drejebænken. De formes udelukkende på bims, båndpudser og i hånden. Det kræver en virkelig god sans for form og symmetri og det har han.
Spidserne er næsten altid ebonit. Stang-, plade- eller støbte. Her er han ikke fanatisk. De støbte spidser er ofte lige så gode hvis de bare passer til hovedet, men de bliver selvfølgelig boret, slebet og poleret, ind- som udvendigt, så det er svært at se forskel. Og så sparer de støbte spidser en masse tid, da alt bliver lavet i hånden. Som et kuriosum har Kjeld fundet et parti gamle spidset i glasklart materiale. Det var oprindelig plademateriale som blev fremstillet til engelske flyvemaskiner under krigen. Der blev en masse til overs og GBD købte dem og lavede dem til pibespidser. De er ganske charmerende, specielt på et sort, sandblæst hoved.
Piber af oliventræ står også på programmet. Det største problem her, er at finde træ af god kvalitet. Det skal være lagret ganske længe før det kan benyttes til piber, ellers vil det let sprække. Men på sommerens ferie til Korfu, fandt Kjeld frem til en lokal træskærer som havde et større lager i virkelig fin kvalitet. Nogle stykker blev købt med hjem og han arbejder på at få en fast leverance af klodser. Det er endnu usikkert om det lykkes, men de først eksemplarer ser lovende ud. De fleste hoveder har flotte, markante åretegninger.
Ellers nyder Kjeld det frie liv som pibemager. Arbejdstiden bestemmer man jo selv. Ofte bruger han drejebænk og bims om formiddagen, hvor naboerne er på arbejde. Nogen forsigtighed med støv og støj er tilrådeligt, når værkstedet befinder sig i garagen i et parcelhuskvarter. Det gode naboskab har da heller ikke lidt skade endnu. Hvis vejret er godt, sidder han ofte på terrassen bag huset om eftermiddagen, med egern og fugle i de høje træer som tilskuere og med pibehoveder og sandpapir i hænderne. Aftenerne tilbringer han som regel i værkstedet og det bliver ofte temmelig sent. Måske er det noget han har lært af den gode Tom?
Vil du se hvad Kjeld kan præstere kan du finde lidt billeder på han hjemmeside - www.redhatpipes.com. Vil du se piberne i virkeligheden, er han ofte gæst ved rygemesterskaber, bl.a. i Næstved og ved DM. Ellers har føromtalte Smokers’ Haven som regel et mindre udvalg ligesom Bisgaard Pipes - www.aab-pipes.dk i Ebeltoft og www.neatpipes.com i Milano, Italien har det.
Har du interesse i håndskårne piber, så hold øje med Kjeld. Han er allerede vældig dygtig og arbejder konstant på at blive bedre. I dag ligger priserne på hans piber fra 300 til 3000 kr. og de bliver garanteret ikke billigere med tiden. Han er allerede ved at være et etableret navn blandt samlere i USA og Italien og bestemt ikke uden grund. Han har talentet og formsans til at blive verdenskendt – bare vent og se
!

RELAX_SMALL

Kontakt redaktionen

Senest opdateret:
7. september 2019
 

Besøgende siden 2008:

Webhotel uden begrænsninger hos Gigahost