NT_BANNER04

NTLOGO_C03

NT-flag

Fine piber fra Fyn
Ib Fagerlund

En lille bid vej fra Odense centrum, men alligevel rigtigt på landet, bor Peter Heeschen.  En hyggelig fyr på 54 år, som sammen med sin kæreste Kirsten driver deres bolsted, med heste i folden, grøntsager på marken, frugtplantage, vinstokke, hønsegård og hvad der ellers hører sig til. Og så laver han piber. Flotte piber! Jeg var et smut forbi en kold og regnfuld aften i februar.

Gården – for et bolsted er netop en lille gård, større end et husmandssted, hvis du ikke lige skulle vide det – viste sig vel ikke fra sin bedste side i dette mørke og triste vejr, men inden døre var der hygge for alle pengene. At blive budt på en bid mad her, er en oplevelse af de sjældne. Stort set alt er hjemmelavet, og at sidde i det lune køkken og indtage disse lækkerier, fik mig til at mindes min barndoms ferier på gården i Thy.

Nå, det var jo piber det skulle dreje sig om, og det kom det til.

Peters piber er nok ikke kendt af mange, men han har nu lavet piber i mange år. Faktisk fra han var 17. Faderen gik og puslede lidt med at fremstille piber i kirsebærtræ, og det mente Peter bestemt at kunne gøre lige så godt. Og sådan startede det så. Først med en søjleboremaskine som eneste mekaniske hjælpemiddel, men allerede i 1964 fandt Peter en herlig, gammel, engelsk drejebænk, som stadig gør god nytte i værkstedet. Der blev lavet lidt piber i ny og næ, men de fleste havnede hos venner og bekendte.

I 1980 fik Peter dog gang i lidt eksport til Tyskland, og oprettede et lille firma. Eventyret varede kun et par år, og det blev nødvendigt at finde anden beskæftigelse, for at få smør på brødet. Det blev med at opdrage på andre folks umulige børn. Det gik faktisk rigtig godt i mange år, og der var stadig tid til at lave lidt piber i fritiden. Men som 53årig syntes kommunen ikke, at de havde brug for Peter mere. Men det med piber, det kan jeg jo, sagde Peter til sig selv. Og med den lille gård, som næsten gør dem selvforsynende, tog Peter og Kirsten springet, og Peter blev pibermager på fuld tid. Og det er egentlig gået fint indtil nu.

En aftale med Alfred & Christian Petersen A/S i Horsens, om salg af hans piber til det danske marked, kom ret hurtigt i stand. Det var da en start. Men gode, håndskårne piber sælges der jo ikke voldsomt mange af i Danmark, så en eller anden form for eksport til f.eks. USA, var jo en nærliggende tanke. Sådan noget er nu engang ikke så let at få gang i. Men timingen var egentlig perfekt, for der var så småt ved at opstå et marked for piber pr. postordre via Internettet. Peter allierede sig med en god ven fra Fyens Pibelaug, som har forstand på slige sager, og den 17. januar 2000 var internetforretningen en realitet. Og det blev en overvældende succes fra starten. Allerede efter 12-14 timer, var hele lageret af de udstillede piber solgt. Hovedsageligt til pibehungrende amerikanere. Og det går stadig fint. Peter laver piber, og hans makker sætter dem til salg på ”nettet”.

Hvad er det så for piber, som amerikanerne tilsyneladende ikke kan få nok af? For det første, påpeger Peter, skal kvaliteten være i top. Alt andet ville være selvmord.  Peter sælger kun piber som er, om ikke altid helt fejlfri, så dog altid uden kitninger; selv de sandblæste. Lidt små ”sand spots” kan tolereres, hvis man gør opmærksom på at de er der. Langt de fleste af piberne er helt lyse. Kun med en lidt rødlig/orange bejdse. Alle fejl bliver derved nådesløst afsløret.  Træet han bruger, er kun det bedste fra Korsika. Mange af piberne er med spidser af kunstrav, som tager sig utrolig flot ud på de lyse piber, men ebonit og cumberland bliver bestemt også brugt. Flotte, blanke, håndlavede spidser, af det bedste stangmateriale. Mange af piberne har også lidt pynt. Mellemringe at hvaltand og hvid kunstrav er blandt favoritterne, men sølvringe og eksotiske træsorter ses også på en del af piberne.

Peter gør ekstremt meget ud af de detaljer, som gør at piben kommer til at fungere perfekt. F.eks. kan man altid føre en piberenser hele vejen gennem en af hans piber, uden at skulle skille den ad. Det siger en del om, hvordan røgens vej fra hoved til bid er. Jeg så heller ikke en eneste boring af røgkanalen, på de mange piber jeg havde lejlighed til at studere, som ikke mundede perfekt ud i kammeret. Det er virkelig gennemført håndværk. Trækket i disse piber er perfekt, og piberenseren kan gemmes, til piben skal renses efter endt rygning.

Formgivningen er jo også et vigtigt element, når man står over for det svære valg, at skulle investere i en ny pibe. Her bliver det straks lidt sværere. Nogle sværger til de klassiske modeller, helst uden for meget ”tingeltangel”, mens andre er mere modige, og ufortrødent kaster sig ud i mere moderne former og farver. Jeg synes Peter har fundet et godt kompromis. Egentlig vil jeg helst betegne hans pibedesign, og jeg synes han allerede har fundet en egen, genkendelig stil, som en naturlig udvikling af den danske pibemagertradition. En egen, ny fortolkning af det formsprog, som folk som Peter Hedegaard, Bang’erne, Jes Chonowitch, Poul Ilsted og mange andre, har udviklet gennem de sidste 20 år. Der mangler måske stadig lidt stramhed og mod til at turde, men det er detaljer. Peters piber er bestemt et frisk pust på den danske pibehimmel. Langt de fleste vil kunne finde en model som går lige til hjertet.

Som forholdsvis ny pibemager på markedet, hungrer Peter efter kritik og tilbagemeldinger på sine piber. Har du kommentarer til finish, former og design, skal du ikke holde dig tilbage. Peter Heeschen kan du finde på Internettet, på adressen: www.heeschen-pipes.dk. Eller giv ham et ring på telefon 65 96 81 68.  Pibeklubber er også velkomne til et besøg i det hyggelige værksted, men aftal det i god tid. Peter er en travl mand!
 

RELAX_SMALL

Kontakt redaktionen

Senest opdateret:
7. september 2019
 

Besøgende siden 2008:

Webhotel uden begrænsninger hos Gigahost